decor image
decor image

IT-Navet

Bakgrunden till IT-NavetHösten 2017. Media fortsätter dundra ut artiklar om att Stockholms brist på utvecklare bara blir värre. 60 000+ techresurser kommer tydligen saknas redan under 2020 (Sverige har 19 städer med fler än 60k personer). Kanske kan vi be hälften av invånarna i Karlstad att gå snabbkursen för frontendare, och halva Eskilstuna får köra backend-kursen. Då är vi ju i mål! Eller?

Som VD på en av nordens största mobilbyråer tampades jag ständigt med tillväxtfrågan kring resurser. Hur får vi de bästa personerna att vilja jobba hos oss och hur får vi dem att stanna? Dagligen blev de uppringda av rekryteringsfirmor som försöker övertala till jobb-byte med vassare villkor.

Jag minns första gången jag kom i kontakt med en typisk Millennial. Ni har ju såklart redan koll men kortfattat är det personer födda 1980-2000 som värderar arbetet lite annorlunda än de flesta tidigare generationer. Vi kallar honom Per. Per sökte jobb som iphone-utvecklare. 20 år gammal och nyexad från yrkeshögskolan. Vi diskuterar spännande uppdrag och utmaningar. Diskussionen glider in på hans förväntningar av oss som arbetsgivare. Jag tappar hakan och undrar vart den “dolda kameran” sitter när han listar upp:

- Vill jobba 3 veckor per månad. Den fjärde behöver jag ladda energin för nästa period
- Jobbar ofta sena kvällar, så morgonmötet vid 9 ni har kan bli svårt att komma till.
- Har ni något emot att jag jobbar från Bali november till mars?
- Lönen bör ligga på minst 45k/månad initialt(!).


Jag erbjöd honom aldrig jobbet. Min tanke var; lycka till grabben framöver…

case image

Så här har det fortsatt. Titt som tätt möter man dessa personer. De som jag initialt önskade lycka till här i livet. Fram till hösten 2017. Hur katten har jag tänkt? Vi står inför den största generationen någonsin som kommer in i arbetslivet. Större än baby-boomen. Ska jag fortsätta att driva bolag med de klassiska tänket och få de nyanställda att forma sig efter det. Eller ska jag bygga någonting nytt, något som tar tillvara på det nya arbetssättet? Byrån rullade på fint i det klassiska upplägget så tankeverksamheten började kring hur bygger jag någonting nytt parallellt.

Började diskutera med kollegor i branschen för att ta reda på vad som driver dem och vad de ser framöver. Alla började så fint med att nämna “utvecklande och spännande”. Efter ett tag kom ersättningen på tal. Alla vill såklart ha mer. När man börjar diskutera att timtarifferna i stort sett stått stilla senaste åren och lönen konstant ökat så tittar personen på en och undrar vad jag pratar om, det är ju inte mitt problem. Jag fortsatte med tal om mindre möjlighet till upphottade kontor, fancy resor och annat skoj.

Men jag drar ju in 950:-/h till bolaget och får “bara” ut 33 500 i lön…

Ja, den kommentaren har man ju hört ett par gånger vid löneförhandlingen. Man har försökt värja sig med argumenten om allt man faktiskt får utöver lön… Nja, jag kunde ärligt inte försvara det de senaste åren. En ändring måste ske

Så IT-navet grundades. Vi riktar oss inte mot de som söker en arbetsplats som ska kännas som en mysfamilj och vill betala för tumrullande kollegor och flashiga lokaler (som man ändå aldrig är på, man är väl hos kunden!). Vi riktar oss mot de som vet att de är grymma tech-personer, vill behålla merparten av det de drar in och styra sin vardag & uppdrag. Oavsett om du är Stockholmsbaserad och vill sitta 100% hos kunden, eller om du är lokaliserad ute i världen och fortfarande kan levererar grymt till kund. Vi har också det lilla kravet att du ska gilla nya teknologier som t.ex. Artificiell intelligens, Blockchains och liknande.

Varför vill kunderna göra projekt med IT-navet?
Med 15 år i i tech-bagaget har man lärt sig ett och annat för att ett it-projekt ska bli lyckat.

- Förväntningar
- Tät dialog med avstämningar
- Kreativ höjd
- Och inte minst: rätt team som är självgående och hungriga...

Vi har en utarbetat process för ett lyckat projekt som vi gärna går igenom med dig.


Fredrik Mistander
Grundare och VD

Redo för att bli del av nätverket?

partner@itnavet.se

Få tag i konsulterna till ditt projekt

fredrik@itnavet.se

Jobba med oss?

Kontakt
Tillbaka